- Szczegóły
- Odsłony: 727
Z okazji Mikołaja klasa 5a wraz z wychowawca p. Danutą Chmaj udała się do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego G2 Arena na Seminarium dla uczniów klas IV-VIII szkół podstawowych pt. „Mikołajkowe eko-spotkanie.” W tym dni mieliśmy okazje poznać wiele cennych informacji przekazanych nam podczas wykładu przez Pana Piotra Puchalskiego, Prezesa Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Dowiedzieliśmy się skąd się biorą produkty ekologiczne oraz poznaliśmy podstawowe zasady zdrowego odżywiania na bazie ekologicznych produktów od Pana Marka Krysztoforskiego. Po tak cennych lekcjach udaliśmy się na Targi , gdzie mogliśmy skosztować i degustować produktów ekologicznych. Atmosfera była wspaniała, kosztowaliśmy chleba na naturalnym zakwasie, próbowaliśmy oleju rzepakowego, wytwarzanego w sposób naturalny, posililiśmy się naturalną witaminą C w postaci kiszonych ogórków, próbowaliśmy serów wykonanych ręcznie , które dojrzewały wolno, ale w naturalny sposób, to był smak….
Zaobserwowaliśmy również różnicę w wyglądzie herbatek , w których można było rozpoznać zasuszone płatki kwiatów czy owoców, a nie jak powszechnie kupujemy w zamkniętych torebkach, drobny pyłek. Ogromną atrakcją dla dzieci był rowerowy mikser, gdzie każdy mogł pedałując na rowerze zmiksować sobie koktajl owocowy , a nawet go wypić. Zabawę mieliśmy wspaniałą , po wszystkim zaproszono nas na pyszny poczęstunek w postaci pierożków i kompotu z suszek, a jak to bywa tradycja Św.Mikołaja wszystkie dzieci otrzymały prezenty w postaci chipsów z jabłek oraz naturalnego soku.
To była prawdziwa lekcja Życia, poznanie różnicy smaków i sposobów produkcji danych produktów. OD DZIŚ JUŻ WIEMY, MY BĘDZIEMY EKO!!!
- Szczegóły
- Odsłony: 776
W środę 4.12.2019 r. klasa 8a wraz z wychowawcą W. Hałucha wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadziła p. mgr Anastazja Porada, nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze uczniowie poznali tajniki przygotowywania zimnych przekąsek bankietowych tj. koreczki, jeżyki, kanapeczki, tortilla itp. Zajęcia były dla uczniów źródłem wielkiej radości i satysfakcji, a jednocześnie nabyli oni nowe umiejętności pod czujnym okiem p. Anastazji. Na zakończenie warsztatów uczestnicy wspólnie degustowali zrobione przekąski. Wszyscy pysznie się bawili. W planach są pierniki.
- Szczegóły
- Odsłony: 736
101 rocznice uzyskania niepodległości przez Polskę uczniowie naszej szkoły uczcili patriotyczną akademią w Osiedlowym Domu Kultury "Akwarium" w Rzeszowie. Swoja obecnością zaszczycili nas rodzice i władze osiedla. Uroczystość, która odbyła się 15 listopada 2019 r. uświetniły piękne recytacje okolicznościowych wierszy i wspólne śpiewanie pieśni patriotycznych i legionowych.
- Szczegóły
- Odsłony: 736
Na zajęciach z wychowawcą w klasach piątych pojawiły się "smakowite" tematy. Wszystko za sprawą znanego polskiego kucharza - Pascala Brodnickiego, który zachęca dzieci i młodzież do zdrowego trybu życia. Po obejrzeniu filmu z jego udziałem, promującego zasady zdrowego żywienia i aktywność fizyczną, uczniowie przygotują piramidy żywieniowe. Od teraz zapewne hasło "Zachowaj równowagę!" będzie przyświecało nam przy tworzeniu dziennego menu.
- Szczegóły
- Odsłony: 796
Ho Ho Ho…już za chwilę Święty Mikołaj zapuka do naszych drzwi, wskoczy przez zakurzony komin lub zaparkuje sanie na naszym podjeździe. Dzieci z radością go przywitają, a za szczery uśmiech dostaną wymarzony prezent. Święta tuż, tuż, zatem czas zacząć przygotowywać świąteczny wystrój naszych sal. Klasa 1a gościła dzisiaj animatorkę Wadera Art Studio, panią Bożenę, pod której batutą powstała pierwsza klasowa choinka. Uczniowie z zaangażowaniem wykonali bombki własnego projektu, które wspólnie zawiesiliśmy na tekturowej choince. Teraz w miłej atmosferze oczekujemy nadejścia świąt.
Strona 252 z 269