Uczniowie z klasy 1b, 2a i 3a z okazji Mikołajek wybrali się do Filharmonii na baletową opowieść Piotra Czajkowskiego "Jezioro Łabędzie". Ta fantastyczna muzyczno-baletowa opowieść to przedstawienie, mówiące o walce dobra ze złem. W czasie spektaklu lektor wprowadzał nas w klimat opowieści, aby lepiej zrozumieć rozpacz dziewczyny zamienionej w łabędzia, w której zakochał się książę. Natomiast grupa artystyczna ART DANCE wspaniałą techniką tańca klasycznego wprowadziła nas w osobiste przeżycia tej historii. Sukcesem tego spektaklu była wspaniała choreografia, muzyka i piękne kostiumy. Poruszająca historia bardzo podobała się publiczności, która nie tylko po zakończeniu, ale też w trakcie trwania spektaklu nagradzała wykonawców gromkimi brawami. Po "muzycznej uczcie" w holu Filharmonii spotkaliśmy Mikołaja, który obdarował nas słodkościami.
To było naprawdę miłe przeżycie.

mikolajki_filharmonia_2019_03
mikolajki_filharmonia_2019_04
mikolajki_filharmonia_2019_05
mikolajki_filharmonia_2019_06
mikolajki_filharmonia_2019_07
mikolajki_filharmonia_2019_08
mikolajki_filharmonia_2019_09
mikolajki_filharmonia_2019_10
mikolajki_filharmonia_2019_11
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Z ogromną radością informujemy, że nasza uczennica Izabela Bortnowska została, kolejny już raz, laureatką ogólnopolskiego konkursu literackiego „Popisz się talentem”.
Wydawnictwo Nowa Era będące organizatorem tego konkursu pięknie wydało zwycięskie opowiadania, w tym utwór Izy pt. ”Ostrożnie z marzeniami”. Bogato ilustrowaną książkę można już wypożyczyć w naszej bibliotece. Serdecznie gratulujemy naszej młodej, utalentowanej pisarce i życzymy dalszych sukcesów.

W środę 4.12.2019 r. klasa 8a wraz z wychowawcą W. Hałucha wzięła udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia poprowadziła p. mgr Anastazja Porada, nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. We wspólnym gronie i inspirującej atmosferze uczniowie poznali tajniki przygotowywania zimnych przekąsek bankietowych tj. koreczki, jeżyki, kanapeczki, tortilla itp. Zajęcia były dla uczniów źródłem wielkiej radości i satysfakcji, a jednocześnie nabyli oni nowe umiejętności pod czujnym okiem p. Anastazji. Na zakończenie warsztatów uczestnicy wspólnie degustowali zrobione przekąski. Wszyscy pysznie się bawili. W planach są pierniki.

warsztaty_kulinarne_8a_001
warsztaty_kulinarne_8a_002
warsztaty_kulinarne_8a_003
warsztaty_kulinarne_8a_004
warsztaty_kulinarne_8a_005
warsztaty_kulinarne_8a_006
warsztaty_kulinarne_8a_007
warsztaty_kulinarne_8a_008
warsztaty_kulinarne_8a_009
warsztaty_kulinarne_8a_010
warsztaty_kulinarne_8a_011
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Z okazji Mikołaja klasa 5a wraz z wychowawca p. Danutą Chmaj udała się do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego G2 Arena na Seminarium dla uczniów klas IV-VIII szkół podstawowych pt. „Mikołajkowe eko-spotkanie.” W tym dni mieliśmy okazje poznać wiele cennych informacji przekazanych nam podczas wykładu przez Pana Piotra Puchalskiego, Prezesa Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Dowiedzieliśmy się skąd się biorą produkty ekologiczne oraz poznaliśmy podstawowe zasady zdrowego odżywiania na bazie ekologicznych produktów od Pana Marka Krysztoforskiego. Po tak cennych lekcjach udaliśmy się na Targi , gdzie mogliśmy skosztować i degustować produktów ekologicznych. Atmosfera była wspaniała, kosztowaliśmy chleba na naturalnym zakwasie, próbowaliśmy oleju rzepakowego, wytwarzanego w sposób naturalny, posililiśmy się naturalną witaminą C w postaci kiszonych ogórków, próbowaliśmy serów wykonanych ręcznie , które dojrzewały wolno, ale w naturalny sposób, to był smak….
Zaobserwowaliśmy również różnicę w wyglądzie herbatek , w których można było rozpoznać zasuszone płatki kwiatów czy owoców, a nie jak powszechnie kupujemy w zamkniętych torebkach, drobny pyłek. Ogromną atrakcją dla dzieci był rowerowy mikser, gdzie każdy mogł pedałując na rowerze zmiksować sobie koktajl owocowy , a nawet go wypić. Zabawę mieliśmy wspaniałą , po wszystkim zaproszono nas na pyszny poczęstunek w postaci pierożków i kompotu z suszek, a jak to bywa tradycja Św.Mikołaja wszystkie dzieci otrzymały prezenty w postaci chipsów z jabłek oraz naturalnego soku.
To była prawdziwa lekcja Życia, poznanie różnicy smaków i sposobów produkcji danych produktów. OD DZIŚ JUŻ WIEMY, MY BĘDZIEMY EKO!!!

ekogala_2019_01
ekogala_2019_02
ekogala_2019_04
ekogala_2019_05
ekogala_2019_06
ekogala_2019_07
ekogala_2019_08
ekogala_2019_09
ekogala_2019_10
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Na zajęciach z wychowawcą w klasach piątych pojawiły się "smakowite" tematy. Wszystko za sprawą znanego polskiego kucharza  - Pascala Brodnickiego, który zachęca dzieci i młodzież do zdrowego trybu życia. Po obejrzeniu filmu z jego udziałem, promującego zasady zdrowego żywienia i aktywność fizyczną, uczniowie przygotują piramidy żywieniowe. Od teraz zapewne hasło "Zachowaj równowagę!" będzie przyświecało nam przy tworzeniu dziennego menu.

trzymaj_forme_5_2019_01
trzymaj_forme_5_2019_02
trzymaj_forme_5_2019_03
Previous Next Play Pause
1 2 3