Z okazji Mikołaja klasa 5a wraz z wychowawca p. Danutą Chmaj udała się do Centrum Wystawienniczo-Kongresowego G2 Arena na Seminarium dla uczniów klas IV-VIII szkół podstawowych pt. „Mikołajkowe eko-spotkanie.” W tym dni mieliśmy okazje poznać wiele cennych informacji przekazanych nam podczas wykładu przez Pana Piotra Puchalskiego, Prezesa Zarządu Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Dowiedzieliśmy się skąd się biorą produkty ekologiczne oraz poznaliśmy podstawowe zasady zdrowego odżywiania na bazie ekologicznych produktów od Pana Marka Krysztoforskiego. Po tak cennych lekcjach udaliśmy się na Targi , gdzie mogliśmy skosztować i degustować produktów ekologicznych. Atmosfera była wspaniała, kosztowaliśmy chleba na naturalnym zakwasie, próbowaliśmy oleju rzepakowego, wytwarzanego w sposób naturalny, posililiśmy się naturalną witaminą C w postaci kiszonych ogórków, próbowaliśmy serów wykonanych ręcznie , które dojrzewały wolno, ale w naturalny sposób, to był smak….
Zaobserwowaliśmy również różnicę w wyglądzie herbatek , w których można było rozpoznać zasuszone płatki kwiatów czy owoców, a nie jak powszechnie kupujemy w zamkniętych torebkach, drobny pyłek. Ogromną atrakcją dla dzieci był rowerowy mikser, gdzie każdy mogł pedałując na rowerze zmiksować sobie koktajl owocowy , a nawet go wypić. Zabawę mieliśmy wspaniałą , po wszystkim zaproszono nas na pyszny poczęstunek w postaci pierożków i kompotu z suszek, a jak to bywa tradycja Św.Mikołaja wszystkie dzieci otrzymały prezenty w postaci chipsów z jabłek oraz naturalnego soku.
To była prawdziwa lekcja Życia, poznanie różnicy smaków i sposobów produkcji danych produktów. OD DZIŚ JUŻ WIEMY, MY BĘDZIEMY EKO!!!
Nasz udział w Ekogali, czyli Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości
- Szczegóły
- Odsłony: 977